De Legende van Woesterdam

Een plekwaar iemand mocht tonen wat ze voelden. Verliefdheden en woedes werden angstig doorgeslikt. Maar er was hoop: de buikvlinder. Onverwoestbaar als de liefde. Wanneer ook de allerlaatste buikvlinder wordt verpletterd en Woesterdam verandert in de kilste plek ter wereld, staat één man op: Henk de Wenkbrauwer, stichter van de  Bende van Woesterdam! De uitvinders van de liefdesmeter, het verdrietvergiet, de liefste liefdesballade, de hevigste woedeaanval en de langste kus ter wereld. De legende van Woesterdam (2008) is een verhaal vol grappige geheimen, ontroerende herinneringen en een bloedmooie legende ... 

CONCEPT EN CREATIE/SPEL: Philippe Van de Velde, Katrien Pierlet,
Johan De Smet, Joris Hessels, Martine Decroos
REGIE: Johan De Smet i.s.m. Martine Decroos
VORMGEVING: Philippe Van de Velde
DRAMATURGIE: Mieke Versyp
TECHNIEK: Sebastien Van Huffel, Kwint Manshoven, Philippe Van de Velde
FILM: Joris Hessels, Johan De Smet, Kristof Oosterlynck, Pascal Poissonnier, Michélé De Feudis, Alexandra Deweirdt, Jo Jochems, Stijn Opstaele,
Geert Van Rampelberghe, Greg Timmermans
COPRODUCTIE: KOPERGIETERY, Theaterfestival Boulevard (’s-Hertogenbosch), MiramirO (Gent), Cultura Nova Zomerfestival (Heerlen), TAZ#2008 (Oostende)

“Het stuk is een wildwaterbaan van visuele vondsten, prachtige rekwisieten en taalgrapjes. (…) Een groot deel van de Orka-charme is het schijnbare gemak waarmee zij de kinderen bij de voorstelling betrekken … een voorstelling van een zeldzame visuele creativiteit, die kinderen een uurtje intense pret bezorgt. En na afloop komt er, tegen alle verwachtingen in, toch leven in de broedkast. Geen mens ontkomt aan de vertederende kracht van Orka.” (De Standaard)


“Het enige dat ik kwijt wil, is dat De legende een juweel van een voorstelling is, rijkelijk gevuld met overheerlijke oneliners, een kwalitatieve spanningsboog heeft, en de acteurs het moderne sprookje zo geloofwaardig maken, dat je als volwassen toeschouwer tegen je zin het buurtparkje verlaat, opnieuw de grote boze wereld in .… De legende van Woesterdam is een kindervoorstelling, maar niet alleen kinderen kunnen er heel wat van opsteken. Ook volwassenen kunnen er baat bij vinden.” (Knack)